2.7.16

kıymet, namlunun ucunda bir çiçekse eğer ..


Ya kusura bakmayin da, ulkenin durumundan cok orada olen insanlara uzulup ardindan buna sebep olan ve bunu gerceklestirmek isteyenlerin olmesini dilemeyi ikiyuzluluk olarak bir tek ben mi goruyorum? Birileri de o saatte orada olan ve belki siyasetle uzaktan yakindan ilgisi olmayan insanlari oldurmek istemis belli ki. (Bu kadar basit olmadiginin elbette farkindayim) Hayir bir bombada sans eseri sizin olmesini dilediginiz insanla birlikte bir kisi dahi olse, o bombanin patladigina sevinecek olanlariniz var ve bu gercekten de yasanan olay kadar uzucu. Olayda yakinlarini kaybeden insanlarin ofkesini de anliyorum ama bir can daha almaya anlam veremem. Yaptiklari yanina kar mi kalsin diyeceksen, kar kaldigini nereden biliyoruz?

Neyse,

Buradan bu isi elinde guc olanlarin yap(abil)digi sonucu cikabilir. O guc birilerine kin besleyen guruhun eline gectiginde olacaklari tahmin edemiyorum. Tipki bu olaydaki gibi. cunku benim soz konusu ettigim sey olanca insancil tavrimla bir adet "can". Asil mesele dunya uzerindeki en sacma olum sekliyle can veren insanlar, insanlarin bir anda 'yok' olmasi.

Ecel kimdir ecel nedir burada ecel nerededir? Burada cellat bir adet sikik teroristtir. "Bugun allah icin ne yaptin?" sorusuna herifin cevabi budur. Burada guc malum bir sikik teror orgutudur.

Tum bunlara ilaveten,

Basindan beri burada olayi lanetlemek, bencillik etmek ve kin kusmak disinda paylasimda bulunan ya da bulunmayan milyon tane insanin, her turlu fikir beyani hakki oldugu dusuncesine saygimla, atilmasi gereken adimlarin kucuk kaldigi ve de aslinda bunlar olmadigi kanaatindeyim. "Bi siy yipilim irtik" gibi degil, zira ne yapilabilir bilmiyorum. Ama nelerin yapilmamasi gerektigi konusunda fikirlerim var. Ve de rafa kaldirdiginiz gezi ruhunu hatirlatmakta fayda goruyorum. Cunku uc gun sonra sira oraya da gelecek. Cunku uc gun sonra ne yazik ki hersey normallestigine inandirildigimiz seyrine donecek. (döndü-köprülerde halaylar, tv programlarında halaylar, halaylar, halaylarımız...)

Az once bahsettigim gucun birlik olmakla, yanlis kararlar verilse bile birlik olmakla geleceginden suphem yok. Bunun en guzel ama en cirkin orneklerini malum secimlerde, insanlar yas tutarken yasa oylayan birlikte gorebiliyoruz. cunku onlar bir; istikrari, dini ya da daha herhangi baska biseyi ne yolla olursa olsun savunmaya ve gelistirmeye ugrasanlar. kendi birligini ve bir olarak savunduklari ideolojiyi tehlikeye atabilecegini dusunduklerine de ne yaptiklarini gorduk. Biz de mi oldurelim? Hayir bu memleketin hak hukuk iceren kitaplara, hak hukuk bilen insanlardan daha fazla ihtiyaci var. Silaha degil kitaba ihtiyacimiz var.

Yasanan olaya seyirci kalamayan herkesin birligi birilerinin olumuyle saglanmayacak. Burada "ay o saatte ben de orada olabilirdim" endise eden arkadasina bok atmak yerine "iki dk gelsene bisey konusucaz" diyebilmek cok onemli diye dusunuyorum. Konusmanin da yikici degil yapici yaklasimla gerceklesmesi, 13-14 senenin yikici etkilerini yavas yavas da olsa duzeltme cabasini barindiracaksa tabi.

Pesinen de belirteyim: buradan teroristi de oldurmesinler gibi bir sonuc cikarmak mumkunse soyle bir soru sorulabilir. Millete, topluma, insana zarar veren basbakan, cumhurbaskani, terorist ya da vatandasin kendisi ise; yaptiklari karsisinda carptiracagi cezanin olum oldugu dusuncesi, insan hayatinin yetkisi kimde tartismasini dogurur. Bu tartismayi da hangi saglikli beyin yapacak?
 
 
--- Atatürk havalimanındaki patlamanın hemen ertesi gün okuduğum izlediğim pek çok şeye tepki olarak yazmıştım. Şimdilerde açığa çıkan daha çirkin şeyleri öğrenmeden ve bu aslında bu çirkinliğe hala aynı pencereden bakıyor olmakla birlikte ---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder